środa, 18 stycznia 2017

Bezglutenowy chleb


Czy może być coś bardziej przyjemnego niż zapach świeżego chleba ? A ten, który dzisiaj przyrządziłam w dodatku jest smaczny i bardzo zdrowy.

Składniki :
100 g mąki owsianej
100 g mąki gryczanej
100 g mąki ryżowej
75 g mąki ziemniaczanej
25 g mąki kukurydzianej
8 g suszonych drożdży
łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
ok 350 - 400 ml wody
tymianek lub inne ulubione zioła
siemię lniane
opcjonalnie łyżeczka nasion chia


Przygotowanie :
 Wsypujemy wszystkie składniki do naczynia. Dodajemy stopniowo ciepłą wodę. Tyle, by konsystencja była gęsta, nie lejącą. Nastawiamy piekarnik na 50 stopni - góra dół. Wlewamy masę do keksówki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy ciasto na 20 minut. Po tym czasie ustawiamy temperaturę na 180 stopni na termoobieg. Po 30 minutach gotowy chleb możemy wyjąć z piekarnika
Smacznego :)
Macie ochotę na więcej przepisów ? Zapraszam Was na nowy portal dla kobiet, gdzie znajdziecie mnóstwo znakomitych inspiracji na różne tematy
A co najwspanialsze, możecie również same publikować na portalu Kobiece porady

2 komentarze: